Advanced Accounting 12th Edition Beams Test Bank

$40.00

Description

Advanced Accounting 12th Edition Beams Test Bank

 

1
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Advanced Accounting, 12e (Beams et al.)
Chapter 2 Stock Investments — Investor Accounting and Reporting
2.1 Multiple Choice Questions
1) What method of accounting will generally be used when one company purchases less than 20% of the
outstanding stock of another company?
A) Only the fair value method may be used.
B) Only the equity method may be used.
C) Either the fair value method or the equity method may be used, depending upon the relationship
between the companies.
D) Neither the fair value method nor the equity method may be used, regardless of the level of
ownership.
Answer: C
Objective: LO1
Difficulty: Easy
2) What method of accounting will generally be used when one company purchases between 20% to 50%
of the outstanding stock of another company?
A) Only the fair value method may be used.
B) Only the equity method may be used.
C) The GAAP prescribed the equity method may be used.
D) Neither the fair value method nor the equity method may be used, regardless of the level of
ownership.
Answer: C
Objective: LO1
Difficulty: Easy
3) Which one of the following items, originally recorded in the Investment in Falcon Co. account under
the equity method, would not be systematically used to reduce investment income on a periodic basis?
A) Amortization expense of goodwill
B) Depreciation expense on the excess fair value attributed to machinery
C) Amortization expense on the excess fair value attributed to lease agreements
D) Interest expense on the excess fair value attributed to long-term bonds payable
Answer: A
Objective: LO5
Difficulty: Moderate
2
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
4) Which one of the following statements is correct for an investor company?
A) The balance in the Investment in Osprey Co. account can be reduced to represent a decline in the fair
market value of the investment, but will not be adjusted if the fair market value increases.
B) Under the equity method, the balance in the Investment in Osprey Co. account can be negative if the
investee corporation operates at a loss.
C) Once the balance in the Investment in Osprey Co. is reduced to zero, it will not be reduced any further.
D) Under the equity method, the balance in the Investment in Osprey Co. account will increase when
cash dividends are received.
Answer: C
Objective: LO2
Difficulty: Moderate
5) Pinkerton Inc. owns 10% of Sable Company. In the most recent year, Sable had net earnings of $40,000
and paid dividends of $6,000. Pinkerton’s accountant mistakenly assumed Pinkerton had considerable
influence over Sable and used the equity method instead of the cost method. What is the impact on the
investment account and net earnings, respectively?
A) By using the equity method, the accountant has understated the investment account and overstated
the net earnings.
B) By using the equity method, the accountant has overstated the investment account and understated the
net earnings.
C) By using the equity method, the accountant has understated the investment account and understated
the net earnings.
D) By using the equity method, the accountant has overstated the investment account and overstated the
net earnings.
Answer: D
Objective: LO3
Difficulty: Moderate
6) Griffon Incorporated holds a 30% ownership in Duck Corporation. Griffon should use the equity
method under which of the following circumstances?
A) Griffon has surrendered significant stockholder rights by agreement between Griffon and Duck.
B) Griffon has been unable to secure a position on the Duck Corporation’s Board of Directors.
C) Griffon has inadequate or untimely information to apply the equity method.
D) The ownership of Duck Corporation is diverse.
Answer: D
Objective: LO1
Difficulty: Easy
7) Pond Corporation uses the fair value method of accounting for its investment in Swan Company.
Which one of the following events would affect the Investment in Swan Co. account?
A) Investee losses
B) Investee dividend payments
C) An increase in the investee’s share price from last period
D) All of the above would affect the Investment in Swan Co. account.
Answer: C
Objective: LO2
Difficulty: Easy
3
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
8) Sadie Corporation’s stockholders’ equity at December 31, 2013 included the following:
6% Preferred stock, $10 par value $1,000,000
Common stock, $1 par value 10,000,000
Other paid-in capital—common 4,000,000
Retained earnings 4,000,000
$19,000,000
Pilga Corporation purchased a 30% interest in Sadie’s common stock from other shareholders on January
1, 2014 for $5,800,000. What was the book value of Pilga’s investment in Sadie on January 1, 2014?
A) $5,400,000
B) $5,700,000
C) $7,120,000
D) $7,440,000
Answer: A
Explanation: A)
Total stockholders’ equity $19,000,000
Less: preferred equity (1,000,000)
Equals: common equity 18,000,000
× Pilga’s percentage × 30%
Book value of Pilga investment $5,400,000
Objective: LO5
Difficulty: Moderate
4
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
9) Jabiru Corporation purchased a 20% interest in Fish Company common stock on January 1, 2013 for
$300,000. This investment was accounted for using the complete equity method and the correct balance in
the Investment in Fish account on December 31, 2015 was $440,000. The original excess purchase
transaction included $60,000 for a patent amortized at a rate of $6,000 per year. In 2016, Fish Corporation
had net income of $4,000 per month earned uniformly throughout the year and paid $20,000 of dividends
in May. If Jabiru sold one-half of its investment in Fish on August 1, 2016 for $500,000, how much gain
was recognized on this transaction?
A) $278,950
B) $280,000
C) $280,950
D) $282,000
Answer: C
Explanation: C)
Dec 31, 2015 investment balance $440,000
Jabiru’s interest in Fish’s income from Jan 1-July 31:
($4,000 × 7 months × 20%) = 5,600
Less: Dividends ($20,000 × 20%) = (4,000)
Less: Seven months of patent amortization:
$500 × 7 = (3,500)
Investment account balance at July 31, 2016 $438,100
Amount received from sale: $500,000
Book value of one-half interest (219,050)
Gain on sale $280,950
Objective: LO5
Difficulty: Moderate
10) An investor uses the cost method of accounting for its investment in common stock. During the
current year, the investor received $25,000 in dividends, an amount that exceeded the investor’s share of
the investee company’s undistributed income since the investment was acquired. The investor should
report dividend income of what amount?
A) $25,000
B) $25,000 less the amount in excess of its share of undistributed income since the investment was
acquired
C) $25,000 less the amount that is not in excess of its share of undistributed income since the investment
was acquired
D) None of the above is correct.
Answer: A
Objective: LO3
Difficulty: Easy
5
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Use the following information to answer the question(s) below.
On January 1, 2013, Pansy Company acquired a 10% interest in Sunflower Corporation for $80,000 when
Sunflower’s stockholders’ equity consisted of $400,000 capital stock and $100,000 retained earnings. Book
values of Sunflower’s net assets equaled their fair values on this date. Sunflower’s net income and
dividends for 2013 through 2015 were as follows:
2013 2014 2015
Net income $ 8,000 $ 10,000 $15,000
Dividends paid 5,000 5,000 5,000
11) Assume that Pansy Incorporated used the cost method of accounting for its investment in Sunflower.
The balance in the Investment in Sunflower account at December 31, 2015 was
A) $76,700.
B) $80,000.
C) $83,300.
D) $95,000.
Answer: B
Explanation: B) Income and dividends are not added or deducted from the investment account under the
cost method unless liquidating dividends are received
Objective: LO3
Difficulty: Moderate
12) Assume that Pansy has significant influence and uses the equity method of accounting for its
investment in Sunflower. The balance in the Investment in Sunflower account at December 31, 2015 was
A) $78,200.
B) $80,000.
C) $81,800.
D) $83,300.
Answer: C
Explanation: C)
Initial Investment in Sunflower $80,000
adjustments:
2013: 10% × ($8,000 – $5,000) = 300
2014: 10% × ($10,000 – $5,000)= 500
2015: 10% × ($15,000 – $5,000)= 1,000
Investment balance at 12/31/2015: $81,800
Objective: LO3
Difficulty: Moderate
6
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
13) Pyming Corporation accounts for its 40% investment in Sillabog Company using the equity method.
On the date of the original investment, fair values were equal to the book values except for a patent,
which cost Pyming an additional $40,000. The patent had an estimated life of 10 years. Sillabog has a
steady net income of $20,000 per year and consistently pays out 40% of its net income as dividends to its
shareholders. Which one of the following statements is correct?
A) The net change in the investment account for each full year will be a debit of $8,000.
B) The net change in the investment account for each full year will be a debit of $4,800.
C) The net change in the investment account for each full year will be a debit of $800.
D) The net change in the investment account for each full year will be a credit of $800.
Answer: C
Objective: LO3
Difficulty: Moderate
14) Jacana Corporation paid $200,000 for a 25% interest in Lilypad Corporation’s common stock on
January 1, 2013, but was not able to exercise significant influence over Lilypad. During 2014, Jacana
reported income of $120,000, excluding its income from Lilypad, and paid dividends of $50,000. Lilypad
reported net income of $40,000 during 2014 and paid dividends of $20,000. Jacana should report net
income for 2014 in the amount of
A) $115,000.
B) $120,000.
C) $125,000.
D) $130,000.
Answer: C
Explanation: C)
Jacana’s separate income $ 120,000
Dividend income from Lilypad
equals $20,000 × 25% = 5,000
Jacana’s net income = $ 125,000
Objective: LO4
Difficulty: Moderate
7
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
15) Panda Corporation purchased 100,000 previously unissued shares of Skunk Company’s $10 par value
common stock directly from Skunk for $2,200,000. Skunk’s stockholders’ equity immediately before the
investment by Panda consisted of $3,000,000 of common stock and $4,800,000 in retained earnings. What
is Panda’s book value of equity in the net assets of Skunk?
A) $2,200,000
B) $2,500,000
C) $3,000,000
D) $3,333,000
Answer: B
Explanation: B)
Shares outstanding before issue of new shares 300,000
Shares issued to Panda 100,000
Total shares outstanding 400,000
Percentage owned by Panda(100,000/400,000) 25.00%
Stockholders’ equity before issue of new shares $7,800,000
+ Investment by Panda 2,200,000
= Stockholders’ equity after Panda investment 10,000,000
× Panda’s percentage ownership 25.00%
= Book value of Panda’s interest $2,500,000
Objective: LO5
Difficulty: Difficult